We leven in een wereld die gekenmerkt wordt door enorme onrust. Onze wereld wordt overspoeld door golven van moord en chaos. In verschillende delen van onze beschaafde wereld worden kinderen en machteloze mensen blootgesteld aan geweld en bloedige, trieste taferelen. Wat zullen de reacties van deze kinderen in de toekomst zijn wiens menselijke psyché vernietigd is? Wat verwacht de internationale gemeenschap van deze kinderen wiens jeugd wordt verwaarloosd? De oorlog, waar dan ook, brengt een groot kwaad en richt een enorme ravage aan in woonwijken. Van hoeveel onschuldige mensen moet daardoor hun bloed vergoten worden? Hoeveel families mogen uit hun huizen verdreven worden en hun kinderen wees worden gemaakt? Hoeveel waardevolle eigendommen mogen er vernietigd worden? Waarvoor verwaarloost de mens zijn medemens? Op welke gronden worden de kostbare rijkdomen vernietigd? Speelt hier de hebzucht van afgunst die Qabiel (Kaïn) verblindde om zijn broer Habiel (Abel) willens en wetens te vermoorden? Of is het zo dat er in onze wereld mensen zijn die niet gelukkig kunnen zijn tenzij zij de medemens in ellende zien? Of is het een behoefte dat in de harten wordt gehuisvest en in de borsten wordt verborgen, en dat er geen andere manier is om het bestaan ervan te bewijzen, alleen maar door moorden en vernietiging te plegen? Of zijn het de gevoelens van wanhoop en frustratie waarin veel machthebbers verkeren? Al-Quran al-kariem vertelt ons het verhaal dat tussen Qabiel en Habiel plaatsvond als volgt: «En lees voor hen de waarheid van het verhaal over de twee zonen van Adam. Toen zij een offer brachten, werd dit van één wel aanvaard en van de ander niet. Hij zei: ik ga je vermoorden. Hij zei: Allah aanvaardt alleen van de vromen» 5/27.
Het overslaan van een oorlog naar andere plaatsen
De vraag die zich opdringt is: is haat en geweld een natuurlijk fenomeen in het menselijk leven, of is het een pathologisch fenomeen? Er bestaat natuurlijk geen twijfel over dat de menselijke natuur die Allah s.w.t. heeft geschapen fundamenteel vredig is. De menselijke natuur weigert anderen schade te berokkenen, net zoals zij geen kwaad van een ander wenst te ontvangen. In al-Quran al-kariem staat: «En toen maakten Wij het huis (Ka’bah) tot een plaats van samenkomst voor mensen en tot een veilige plaats» 2/125. Natuurlijk kunnen we niet ontkennen dat veiligheid en stabiliteit een wens is waar ieder mens naar streeft. In Al-Quran richt Ibrahiem v.z.m.h. zich als volgt tot Allah s.w.t.: «Toen Ibrahiem zei: Mijn Heer, maak dit land veilig» 14/35. Als een land door fitnah van oorlog wordt getroffen, dan zullen ook andere landen aan het vuur van deze al-fitnah worden blootgesteld en de schade ervan zal van het één naar het ander overslaan. In al-Quran al-kariem staat: «En vrees een fitnah die niet uitsluitend degenen die onrecht plegen onder jullie zal treffen» 8/25. Het edele vers verwijst naar dat de vonk van de strijd niet alleen de plaats waarin het zich bevindt treft, maar dat het zich ook naar andere plaatsen zal verspreiden. Hoe zou onze wereld eruit zien als de supermachten de schenders van de menselijke normen de misdaden laten plegen en huizen vol gezinnen verwoesten?
De verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap voor het stoppen van oorlogen
De internationale gemeenschap is verantwoordelijk om het vuur van oorlogen, moordpartijen en vernietiging met passende middelen te stoppen. Anders draagt zij ook bij aan het verdrinken van de wereld in het bloed van onschuldige kinderen en ouderen. Sayyidoena Mohammed maakt ons door een metafoor alert voor de gevolgen van niet-tijdig ingrijpen om mensen die verkeerde beslissingen nemen te stoppen. In deze context zei sayyidoena Mohammed ﷺ: «De situatie van degene die binnen de grenzen van Allah blijft en degene die deze overschrijdt, lijkt op een groep mensen die lootjes hebben getrokken voor hun zitplaatsen in een schip. Sommigen van hen kregen zitplaatsen in het bovenste dek en de anderen in de onderste. Degenen die in het onderste dek water nodig hebben, liepen langs de mensen die op het bovenste dek zijn. Vervolgens zeiden zij: als we een gat in ons deel zouden maken, dan kunnen we de mensen in het bovenste dek niet steeds lastig vallen. Als de mensen van het bovenste dek hen zouden laten doen wat zij willen, dan zullen zij allen vergaan, maar als zij hen stoppen dan zullen zij allen gered worden» Bochari. Sayyidoena Mohammed ﷺ gebruikte het schip als een metafoor voor een optocht van het leven. Dit betekent dat het oplossen van conflicten in handen is van de rationele krachten van de internationale gemeenschap. Zij is wel in staat om een evenwicht te creëren tussen de boze krachten en de populistische krachten. De vraag die hier rijst, is: wat maakt dat de populistische krachten erin zijn geslaagd om de emotionele gevoelens van de rationele krachten te kunnen beïnvloeden om materiële en morele steun te winnen?
Weren van kwaad behoort tot een van de grootste doeleinden van onze religie
En daar tegenover, wat maakt dat de boze krachten er niet in slaagden om de rationele krachten van de internationale gemeenschap te overtuigen van hun problemen en het onrecht dat hen werd aangedaan? Of vonden zij niemand die naar hun zaak wilde luisteren en kozen zij ervoor zich tot hun Schepper te wenden? Hebben zij dan het voorbeeld van sayyidoena Mohammed ﷺ gevolgd, toen hem verschillende ontberingen overkwamen? Toen zei Hij: «O Allah, ik richt mij tot u over mijn zwakheid, mijn onkunde en mijn vernedering door mensen. O Barmhartigste der barmhartigen, U bent de Heer van de kwetsbaren en U bent mijn Heer. Aan wie heeft U mij toevertrouwd? Aan een vreemdeling die mij boos aankeek? Of heeft U mijn zaak aan een vijand overgedragen?» Ibn Hichaam. In feite is het de internationale gemeenschap die in staat is om op een logische en vreedzame wijze de uitdagingen en problemen van onze wereld op te lossen. Ondanks de welvaart in ons hedendaagse leven lijden veel medemensen steeds onder het vuur van de wet van de jungle; oorlogen, onrecht en instabiliteit. Wat is de smaak van een luxueus leven onder deze donkere, sombere betekenissen? Het weren van het kwaad behoort tot één van de doeleinden van onze religie, zodat iedereen in veiligheid en stabiliteit kan leven. In situatie van al-fitnah raadt sayyidoena Mohammed ﷺ ons aan om te zeggen: o Allah ik zoek toevlucht bij U tegen de zichtbare en onzichtbare fitnah. Hij ﷺ zei: «Zoek toevlucht bij Allah tegen fitnah; de zichtbare en onzichtbare aspecten ervan» Moslim.