De mens staat voortdurend in wisselwerking met het leven. Het leven, door haar geneugten en beproevingen, zorgt ervoor dat de mens in psychische, fysieke en materiële veranderingen leeft. Soms geniet men van innerlijke rust en gemoedelijkheid en soms lijdt men aan angst en onrust. Soms is men gezond en wel en soms is men ziek en zwak. Soms is men zelfvoorzienend en welvarend en soms is men arm en behoeftig. Deze fluctuaties beïnvloeden onze psyché en de loop van ons leven positief of negatief, afhankelijk van de aard van ons denken en hoe we omgaan met deze veranderingen. «De mens is vreesachtig geschapen. Wanneer hem het kwaad treft is hij terneergeslagen. En wanneer hem het goede treft, houdt hij het voor zich. Behalve degenen die de salaat verrichten….» 71/19, 22. Het leven draagt onder haar vleugels resultaten die met het denken en de wil van de mens in gang werden gezet. Ons denken bepaalt de weg naar oprechtheid of ondergang, de weg naar innerlijke rust of onrust, de weg naar welvaart of armoede en bepaalt de weg naar gezond of ongezond leven. Het staat vast dat ons leven zich naar ons denken schikt. Positief denken vermindert namelijk stress, geeft energie en leidt tot een stabiel leven. In al-Koran al-kariem staat: «En streef met wat Allah jou gegeven heeft naar het Huis van het Hiernamaals en vergeet jouw aandeel niet. Doe goed zoals Allah aan jou goed heeft gedaan en streef niet naar verderf op de aarde. Allah bemint de verderfzaaiers niet» 28/77.
Innerlijke rust, vrede en balans behouden ongeacht de persoonlijke ontwikkelingen
Een juist begrip van de bronnen van de islam, zich bewust zijn van zijn morele dimensies, het verrichten van aanbidding en rituelen en het belichamen van de geboden en verboden van de Almachtige Allah, helpt ons vrede en rust in onszelf te vinden. Onze religie, de islam, is door zijn alomvattendheid en tolerantie, de onfeilbaarheid van onze visie en de molensteen van ons leven. Het leven in deze wereld is een station van waaruit we onszelf bevoorraden ter voorbereiding op reis naar het Hiernamaals. Een dichter zei:
Het levenseinde kan op elk moment toeslaan
Onze dagen gingen snel voorbij en het waren slechts levensfasen
Verlaat het leven met proviand van vroomheid
Je leven telt alleen maar dagen en ze zijn maar weinig
Werk hard voor jezelf voordat je het leven verlaat
Winst en verlies zijn slechts een opbrengst van onze daden. Dit betekent niet dat we het leven moeten haten, noch dat we er pessimistisch naar moeten kijken. In plaats daarvan moeten we de middelen die Allah s.w.t. erin heeft geschapen gebruiken, zodat we van het goede zowel in dit leven als in het Hiernamaals kunnen genieten. In al-Koran al-kariem staat: «Er zijn mensen die zeggen: Onze Heer, geef ons in het tegenwoordige leven, en in het Hiernamaals hebben zij geen aandeel. En er zijn er onder hen die zeggen: onze Heer, geef ons in het tegenwoordige leven wat goed is en ook in het hiernamaals wat goed is en bescherm ons tegen de bestraffing van het vuur» 2/200-201. Een van de doelen van al-Koran al-kariem is het tegenwoordige leven te verbinden met het Hiernamaals en zintuiglijke taferelen te koppelen aan morele en spirituele betekenissen. Door spirituele en morele betekenissen kunnen we ons empathisch vermogen vergroten. Je ziet dat een van ons met zijn lichaam onder de mensen is, maar met zijn verbeeldingskracht zweeft in de zichtbare wereld en met zijn ziel in de wereld van het ongeziene. Allah s.w.t. zegt: «Hebben zij niet het rijk van de hemelen en de aarde beschouwd en de dingen die Allah geschapen heeft» 7/185.
Het belang van nadenken over de schepping brengt innerlijke rust
Met een open geest en scherp inzicht blijvend diep nadenken over dit uitgestrekte, enorme en grote koninkrijk van Allah s.w.t., en over de creaties die op de Ene en op de Enige duiden, is voor de waarnemer voldoende om de waarheid te beseffen die daarin verborgen ligt. Hij s.w.t. die geen tweede heeft, geen partner en geen soortgelijke. Hij s.w.t. die uniek is in Zijn perfectie, zaligheid en schoonheid. Hij is de Ene en de Enige in Zijn eigenschappen. Er is niets zoals Hij s.w.t. en er is niemand gelijk aan Hem s.w.t. Met een breed inzicht naar kosmische lichamen kijken, schudt het hart en roept veel vragen op. De kosmische lichamen doen het abstracte intellect nadenken over hun uitgestrektheid, hun rotatie, hun snelheid, en hun continue bewegingen zonder enige rust. De kosmische lichamen doen het abstracte intellect ook nadenken over haar reis door de ruimte zonder enige ondersteuning. Elke levende cel in het menselijk lichaam roept veel verwondering op; haar bestaan, samenstelling en het ondergaan van haar permanente transformatieprocessen, met behoud van haar functie en bestaan. Gebeurt dit allemaal door toeval of door mutatie, of zit er een schepper achter dit universum en wat erin zit? In al-Koran al-kariem lezen we het volgende: «Gezegend is Hij die al-forqaan (het onderscheiden) tot Zijn dienaar heeft neergezonden. Opdat hij voor de wereldbewoners een waarschuwer zou zijn. Hij die de heerschappij over de hemelen en de aarde heeft, die zich geen kind genomen heeft, die geen metgezel in de heerschappij heeft en die alles geschapen en nauwkeurig geordend heeft» 25/1-2. Een bedoeïen werd gevraagd naar het bestaan van Allah s.w.t. Uit zijn natuurlijke aanleg en zijn taalgevoel zei hij: «De kamelenmest wijst op de aanwezigheid van de kamelen en de voetsporen wijzen op een parcours; Wijzen dan niet de hemel en haar sterrenstelsels en de aarde en haar grote wegen op de Almachtige, de Alwetende?».