We leven nu in de heilige maand van Allah s.w.t., genaamd al-Moharram, waarin we het nieuwe hijrah-jaar 1445 ontvangen. Aan het begin van hijrah-jaar herdenken we de gebeurtenissen van de migratie van sayyidoena Mohammed ﷺ van Makkah Al-Mukarramah naar al-Medina al-munawarah. Deze gebeurtenis neemt een geweldige plaats in het hart van iedere moslim en moslima in. Vanwege de grote effecten van de migratie van de profeet op het islamitische geloof, heeft sayyidoena Omar, moge Allah tevreden met hem zijn, dit als het begin van de islamitische jaartelling gebruikt. Sayyidoena Mohammed ﷺ verbleef dertien jaar in Mekka waar hij de mensen opriep om alleen Allah s.w.t. te aanbidden en geen andere goden naast Hem te hebben.
De verkondiging
In al-Koran al-kariem staat: «O mensen, Ik ben de gezant van Allah tot jullie allen, degene die de heerschappij over de hemelen en de aarde heeft. Er is geen God dan Hij. Hij geeft leven en laat sterven. Gelooft dan in Allah en Zijn gezant, de ongeletterde profeet, degene die in Allah en Zijn woorden gelooft en volgt hem, hopelijk zullen jullie op het rechte pad geleid worden» 7/158. Om sociale en geloofsredenen verwerpen de Arabische leiders in Makkah en in haar omgeving de verkondiging van sayyidoena Mohammed ﷺ. Ze stonden fel tegenover de oproep van sayyidoena Mohammed ﷺ om Allah de enige Ware God te aanbidden. In al-Koran al-kariem staat: «Zij zeiden: Ben jij tot ons gekomen, opdat wij Allah alleen zullen aanbidden en wat onze voorouders aanbaden verlaten? Breng datgene wat je ons beloofd hebt als jij tot de oprechte personen behoort» 7/70.
Snelle groei
Met het verstrijken van de tijd en de dagen zagen de polytheïsten in Makkah dat het aantal moslims en moslima’s met de dag groeide. Ze voelen zich machteloos dat ze de verspreiding ervan niet tegen weten te houden, integendeel, de islam begon de grenzen van Makkah te overschrijden. Tijdens de hadj-perioden begon de islam zich te verspreiden onder alle Arabische stammen. De Arabische leiders in Makkah en haar omgeving hebben genoeg van de da’wa (de verkondiging) van Mohammed ﷺ, waarin hij verkondigt Allah als de Ene God te aanbidden. Ze zijn in Dar an-nadwa bijéén gekomen om een beslissing te nemen die een einde zou moeten maken aan deze nieuwe da’wa (verkondiging). Al-Koran al-kariem schetst een diep aangrijpend beeld over het plan van al-mushrikoen. Het doet ons denken aan die ronde-tafel-zitting waarin de samenzweerders bijeenkomen om een plan te bestuderen hoe zij een einde kunnen maken aan de nieuwe ontwikkelingen. Al-Koran al-kariem laat ons ook een beeld zien van een samenleving met verschillende overtuigingen en meningen en hoe zij ermee zijn omgegaan. Het plan van al-mushrikoen is verachtelijk en gruwelijk en het is een hartverscheurend complot. Ieder mens met een gezond verstand en een warm hart zal zich er ongemakkelijk bij voelen.
Een duister plan
Op een dag onder dekking van de duisternis komen de samenzweerders bijeen om het lot van sayyidoena Mohammed ﷺ te bepalen. Sommigen van hen vonden dat hij geboeid moest worden en levenslang in de gevangenis moest doorbrengen. Anderen vonden dat hij uit Makkah verbannen moest worden. Aboe Jahl had een andere mening die consistent was met zijn haat en vijandschap jegens de persoon van sayyidoena Mohammed ﷺ; om de moord op Mohammedﷺ te beramen. De aanwezigen hebben de mening van Aboe Jahl goedgekeurd. Zij bepaalden de dag, het uur en de manier waarop ze hun daad kunnen uitvoeren. Maar de Arabische leiders in Makkah vergaten dat er een oog is dat niet door slaap of door onoplettendheid kan worden ingenomen, dat sayyidoena Mohammed ﷺ beschermt tegen het kwaad dat er tegen hem wordt beraamd. De machtigste kracht van Allah s.w.t. bewoog. Hij stuurde Djibriel, vrede zij met hem, om sayyidoena Mohammed ﷺ op de hoogte te brengen van het complot dat er tegen hem werd beraamd. In al-Koran al-kariem staat: «En toen zij die ongelovig zijn een list tegen jou beraamden om jou gevangen te nemen of jou te doden of jou te verdrijven. Zij beraamden en Allah beraamde en Allah is de beste die kan beramen» 8/30.
De migratie (hijra)
De migratie van sayyidoena Mohammed ﷺ was een grote zegen voor de mensheid. Deze migratie was een bevrijding voor veel mensen die door de heersers onderdrukt waren. Zij hebben hun vrijheid in het leven weer herwonnen. In al-Koran al-kariem staat: «Allah heeft de gelovigen onder jullie en degenen die de deugdelijke daden verrichten beloofd, dat Hij hen als gevolmachtigden op de aarde aanstelt, zoals Hij hen die voor hen waren als gevolmachtigden aanstelde en dat Hij voor hen hun godsdienst waar Hij welbehagen in heeft het gezag geeft, en dat Hij hun vrees door veiligheid zal vervangen. Zij aanbidden Mij en zij kennen Mij geen deelgenoten toe» 24/55. De persoonlijkheid van sayyidoena Mohammad ﷺ kwam naar voren als een; aanbidder, een asceet, een leraar, een opvoeder, een gids, een predikant, een imam, een vader, een leider, een wetgever en een rechter. Hij ﷺ bracht een alomvattende verandering teweeg zowel op het gebied van geloofsleer als op moreel en sociaal vlak. Het eerste werk dat sayyidoena Mohammed ﷺ in de nieuwe samenleving deed, was het bouwen van een moskee. Een ruimte voor aanbidding, een school voor opvoeding en onderwijs en een ruimte voor overleg en leidinggevende taken. Op het moreel vlak benadrukte sayyidoena Mohammed ﷺ een reeks waarden die op zichzelf niet nieuw waren, maar die onder druk waren komen te staan, zoals rechtvaardigheid, betrouwbaarheid, nakomen van belofte, mededogen en eerlijkheid. Op het sociaal vlak voerde de Profeet ﷺ strijd om de mens te bevrijden uit de gevangenschap van zichzelf en van anderen. Gedurende zijn leven voedde hij ﷺ de mensen om hem heen op met waardigheid, rechtvaardigheid en vrijheid. In al-Koran al-kariem staat: «Wij hebben de kinderen van Adam geëerd en Wij hebben hen op het vasteland en de zee gedragen en Wij hebben hen van goed levensonderhoud voorzien en Wij hebben hen verkozen boven vele van hen die Wij hebben geschapen.» 17/70.
Foto van Wolfgang Hasselmann